Playback speed
×
Share post
Share post at current time
0:00
/
0:00
Transcript

جاده‌ی‌که از قلب صخره‌های صعب‌الگذر با هزینۀ شخصی مردم اِرگی ندک ساخته می‌شود

. این جاده قرار است نه تنها راهی برای عبور و مرور این مردم محروم باشد، بلکه مسیری به سوی آینده‌ای بهتر و پر از امید برای فرزندان این خطه فراموش‌شده نیز باشد

گزارش: اسدالله جعفری(پژمان) و زهرا بادامچی


در قعر کوهستان‌های سر به فلک کشیده و در قلب صخره‌های خشن، بی‌رحم و صعب‌الگذر در منطقه‌ی ارگی ندک در ولسوالی میرامور ولایت دایکُندی، در مرکز افغانستان—جایی‌ که زندگی بدون امکانات و رفاه به سختی جریان دارد. زمستان‌های سرد، تابستان‌های خشک، خزان‌های بادی و طاقت‌فرسا مردم این خطه را شدیدا به چالش می‌کشند. اکنون فصل خزان است، اما قصه‌ای از امید و هم‌بستگی برای احداثی یک جاده از دل سخره‌های دشوارگذر شکل گرفته است.

Image: SM, General View of Ergi Nadak Village, Miramor District, Daykundi Province

ساکنان و روستاییان فقیر و رنج‌دیده‌ای منقطه ارگی ندک که سال‌هاست با نداشتن امکانات، جاده‌های خاکی و غیرمعیاری، بی‌توجهی حکومت‌های محلی و مرکزی در قعر کوهستان‌های سر به فلک و دشوارگذر در شرق دایکندی دست‌وپنجه نرم می‌کنند—آن‌ها این‌بار تصمیم بزرگی گرفته‌اند، اما سخت. در حالی‌‌ که این مردم محروم به دلایلی تبعیض‌های استخوان‌سوز، سالیان‌سال است از هیچ‌گونه حمایت حکومت‌های محلی و مرکزی افغانستان برخوردار نبوده‌اند. اما امروز فقط با دستان خالی و بدون هیچ‌گونه امکاناتِ راه‌سازی و رفاهی، ساخت یک جاده‌ را با هزینه‌ شخصی و به طول بیش از 13 کیلومتر آغاز کرده‌اند. این جاده قرار است نه تنها راهی برای عبور و مرور این مردم محروم باشد، بلکه مسیری به سوی آینده‌ای بهتر و پر از امید برای فرزندان این خطه فراموش‌شده نیز باشد.

این جاده‌ از قلب صخره‌های صعب‌الگذر و دشوار به طول بیش از 13 کیلومتر در منطقه‌ی دورافتاده و محروم ارگی ندک از مربوطات ولسوالی میرامور ولایت دایکندی در مرکز افغانستان و با هزینۀ شخصی ساکنان این محل ساخته می‌شود. این برنامه انکشافی-جاده‌سازی که بدون هیچ‌گونه حمایت مالی دولتی و تنها با هزینه‌های محدود مردم منطقه انجام می‌شود، نشان‌دهنده همبستگی و تلاش‌های مردمی برای توسعه و بهبود منطقه‌ای‌ست. هرچند این مردم هیچ‌گونه امکاناتی در اختیار ندارند و سال‌هاست که از نبود جاده و راه‌های مواصلاتی در این منطقه رنج می‌برند و در فصل‌های مختلفی‌سال با مشکلات شدیدی مواجه‌اند.

منطقه ارگی ندک یکی از محروم‌ترین و دورافتاده‌ترین مناطق شرقی ولایت دایکندی به حساب می‌آید که در نوارمرزی ولسوالی اجرستان ولایت غزنی واقع شده است. این منطقه همواره از سوی حکومت‌های مرکزی و محلی در بخش‌های درمان و بهداشت، آموزش و پرورش، بازسازی و راه‌سازی نادیده گرفته شده است.

مردم این منطقه که اکثراً در شرایط اقتصادی بسیار دشواری زندگی می‌کنند، سال‌هاست با مشکلات ناشی از نبود امکانات اولیه، جاده‌های مناسب، دسترسی محدود به خدمات درمانی، بهداشتی، آموزشی و بازارهای تجاری مواجه بوده‌اند. اما اکنون با تمامی این نارسایی‌ها و دشواری‌ها، این مردم با همت و اراده‌ای قوی، کار ساخت جاده‌ای را آغاز کرده‌اند که می‌تواند تغییرات بزرگی را در زمینه حمل و نقل در این منقطه‌ای محروم به ارمغان بیاورد.

ساکنان ارگی ندک می‌گویند که آن‌ها بارها به صورت مکرر از ارگان‌های مربوطه حکومت محلی ولایت دایکندی درخواست بودجه و احداثی این جاده را کرده‌اند که از سوی حکومت و مسئولان ذی‌ربط نادیده گرفته شده است. اکنون مردم این محل به دلیل مشکلات حادِ جاده‌ای و حمل و نقل منطقه‌ای مجبور شدند که خود با هزینه شخصی و مردمی دست به کار شوند.

با وجود مشکلات اقتصادی و نداشتن امکانات مدرن، اهالی این منطقه با همکاری یکدیگر و تقسیم وظایف، توانسته‌اند مراحل ابتدایی نقشه‌برداری، تنظیم و تسطیح این جاده را با بیل و کلنگ‌ دستی پیش ببرند. این جاده از مبدائ کوتل گنبد در نوارمرزی ولسوالی اجرستان ولایت غزنی به طول بیش از 13 کیلومتر به مقصدی دٌمِ ارگی ندک، توسط مردم آغاز شده است. بنابراین، به دلیل کوهستانی‌ بودن، صخره‌های سخت و دشوارگذرِ ساحات‌کاری این جاده—ساکنان منطقه ارگی یک پایه دستگاه بیل‌مکانیکی یا اسکواتور را با هزینه شخصی و مردمی ساعت 3000 افغانی کرایه کردند تا بخش‌های سخت و سنگین جاده را با اسکواتور کار کنند.  

با این‌حال، آن‌ها به مهاجرتایمز می‌گویند: «نبود منابع مالی و تجهیزات مناسب از بزرگ‌ترین چالش‌های فعلی است که مردم با آن مواجه‌اند. در این شرایط دشوار، مردم ارگی از امارت اسلامی‌ طالبان، سازمان‌ها، نهادهای خیریه و کمک‌کننده تقاضای همکاری و کمک مالی برای تکمیل این پروژه‌ی حیاتی را دارند.»

ساخت و ساز این جاده که هم‌چنان در حال پیشرفت است، نمادی از همبستگی و اراده مردمی‌ست که با وجود هزاران مشکلات در تلاش‌اند تا شرایط راه‌های حمل و نقل را در این منطقه اندکی بهبود ببخشند. آن‌ها هم‌چنان امیدوارند که با کمک‌های احتمالی از سوی حکومت، مردم، سازمان‌ها و نهادهای کمک‌کننده، بتوانند این پروژه را سریع‌تر به پایان برسانند و از مزایای آن برای ارتقای کیفیت زندگی یک نسل فراموش شده و به حاشیه رانده شده بهره‌مند شوند.

با این‌حال، همکاری‌های مالی و تجهیزاتی از سوی دولت‌، مردم و نهادهای کمک‌کننده می‌تواند تأثیرات بزرگی در تکمیل این پروژه و ارتقای کیفیت زندگی ساکنان این منطقه بگذارد و هم‌چنان زمینه‌ساز توسعه بیش‌تر در مناطق محروم کشور شود. نسخه انگلیسی این مطلب را در این لینک بخوانید. #ارگی‌ندک #میرامور #جاده‌سازی #کوتل‌گنبد


بخش تصاویر:


سپاس‌گزاریم از این‌که مهاجرتایمز را می‌خوانید؛ در صورت تمایل با دوستان خود به اشتراک بگذارید و نظریات تان را نیز زیر همین پٌست بنویسید

Share

Share Mohajir Times

Leave a comment

Discussion about this podcast