رویایی یک مهاجرزاده برای حضور در بازی المپیک نقشِ برآب شد—علیرضا عباسی چگونه از بازی المپیک محروم شد؟
مهاجران افغانستانی بیش از سه دهه میشود که در ایران زندگی میکنند اما این کتلهی از جامعه، دارای فرزندان فعال و نخبگان زیادی در زمینههای مختلف فرهنگی، آموزشی، اقتصادی، ورزشی، هنری و غیره میباشند
مهاجرتایمز— محرومیت تکواندوکار مهاجر افغانستانی از حضور در المپیک به دلیل عدم تأیید مدارکش در ایران؛ تکواندوکار مهاجر افغانستانی در ایران که به رقابتهای المپیک راهیافته است، به دلیل عدم تأیید مدارکش در ایران، از حضور در این مسابقات محروم شد.
علیرضا عباسی ساکن ایران است و با پرچم تیم پناهجویان فدراسیون جهانی در مسابقات گزینشی آسیا موفق به کسب سهمیۀ المپیک شده است، اما کمیته بینالمللی المپیک، تکواندوکاری را از هنگکنگ جایگزین او کرده است. فریبرز عسکری، سرمربی سابق ایران و مربی علیرضا عباسی میگویند: «آیاوسی استعلام ثانویه برای تأیید مدارک عباسی را به اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی ایران ارسال میکند که ظاهراً در آن مقطع به این نامه جواب داده نشده است.»
علیرضا عباسی در وزن ۶۸ کیلوگرم از هیئت گزینشی المپیک به میزبانی چین، سهمیه المپیک را دریافت کرد. او با غلبه بر رقبای خود از سوریه، فیلیپین و هنگ کنگ، توانست همراه با توبتیمدانگ از تایلند که قهرمان بازیهای آسیایی هانگژو و نایب قهرمان ۲۰۲۳ دنیا است، مجوز شرکت در المپیک را بگیرد. فریبرز عسکری نایب قهرمان ۱۹۹۵ جهان در مصاحبه با روزنامه «اعتماد چاپ تهران»، علاوه بر علیرضا، نگرانی خود را دربارۀ نماینده فلسطین نیز ابراز کرده و میگوید: «حق تکواندوکار فلسطینی است نه هنگ کنگی. این مطلب را هم ما اعلام کردیم اما گوش نکردند.»
پیگیری برای «احقاق حق» نماینده یک کشور دیگر، در فدراسیونهای جهانی کمسابقه است. مطابق مقررات، حق بازی در المپیک به علیرضا عباسی تعلق دارد که سهمیه گرفته است. اما عدم تایید مدارک او از سوی اداره اتباع و مهاجرین خارجی ایران، رؤیای او برای بازی در المپیک را نقش بر آب کرده است. از سوی هم طبق قوانین، نمایندگان هنگ کنگ و فلسطین با هم مسابقه دادند و احمد بهلول در هر دو دور مسابقه را باخته است. اما مشخص نیست چرا فدراسیون ایران، یک ورزشکار بازنده را شایستهتر از فرد پیروز در میدان میداند.
فدراسیون تکواندوی ایران دربارۀ اهمال و تعلل در پاسخگویی به آیاوسی، کمکاری را به خود این نهاد نسبت داده و همچنین دفتر کمیساریای سازمان امور پناهندگان در ژنو و دفتر سازمان ملل در امور پناهندگان در تهران را مقصر قلمداد کرده است. به همین دلیل، به رغم بازماندن غیر فنی علیرضا عباسی از بازی المپیک پاریس، بورسیهاش را تا المپیک ۲۰۲۸ تمدید کردهاند.
با اینحال، سید صادق هاشمی، مسئول کمیته پناهندگان فدراسیون تکواندو در ایران در این مورد گفته است که دلیل نرفتن علیرضا عباسی به المپیک تنها اداره امور اتباع و مهاجرین خارجی ایران نه بلکه در این مورد کمیته بینالمللی المپیک و کمسیاریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان نیز مقصر هستند؛ چونکه درخواست پناهندگی عباسی تایید نکردهاند.
سید صادق هاشمی مدعی است که این دو نهاد بینالمللی از اداره امور اتباع و مهاجرین ایران در مورد عباسی درخواست استعلام نکردهاند، اما علیرضا عباسی میگوید که نامه کمیته بینالمللی المپیک به اداره امور اتباع و مهاجرین خارجی ایران بیپاسخ مانده و به همین دلیل از المپیک 2024 پاریس حذف شده است.
برخی از آگاهان در حوزه ورزش و پناهندگان، پاسخی سید صادق هاشمی، مسئول کمیته پناهندگان فدراسیون تکواندو را با عنوان «دلیل نرفتن علیرضا عباسی به المپیک تنها اداره امور اتباع و مهاجرین خارجی ایران نه بلکه در این مورد کمیته بینالمللی المپیک و کمسیاریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان نیز مقصر هستند؛ چونکه درخواست پناهندگی عباسی را تایید نکردهاند.» کنایهآمیز میدانند و میگویند که چنین رفتارها قانون نه بلکه سرکوب نخبگان مهاجر در ایران با برچسبهای پناهندگی و غیره است.
مهاجران افغانستانی بیش از سه دهه میشود که در ایران زندگی میکنند اما این کتلهی از جامعه، دارای فرزندان فعال و نخبگان زیادی در زمینههای مختلف فرهنگی، آموزشی، اقتصادی، ورزشی، هنری و غیره میباشند. با اینوجود، همین نخبگان نسل دوم و سوم مهاجر که هرگز روی وطن خود را هم ندیدهاند، به دلیل مهاجر بودن با محدودیتهای قانونی زیادی مواجه هستند که نمونه بارز امروزی آن را میتوان علیرضا عباسی را مثال زد. #مهاجرتایمز
مطالب مرتبط: