روز جهانی قلم—تجلیل از قدرت کلام مکتوب است
در دنیای پرشتاب دیجیتال و رسانهای امروزی—جایی که صفحهکلید و صفحهکلیدهای لمسی بر همهی چیز غالب شدند. با اینحال؛ قلم سنتی است که جایگاه ویژهای در زمینه مکتوبنگاری دارد
روز جهانی قلم که همه ساله در ششم ماه می برگزار میشود، گواهی بر اهمیت ماندگار کلام مکتوب در تمدن بشری است. این روزی است که برای ارج نهادن به ابزار فروتن و در عینحال قدرتمند و توانا—یعنی «قلم» میباشد. از طومارهای باستانی گرفته تا رمانهای مدرن، قلمها در شکلدهی به تاریخ، ثبت دانش و بیان خلاقیت و آثار مؤثر بودهاند. این نوشته به بررسی اهمیت روز جهانی قلم و ارتباط پایدار قلم در عصر دیجیتال و رسانه میپردازد.
خواستگاه و ریشههای روز جهانی قلم را میتوان در شناخت نقش محوری قلم در ارتباطات و آموزشها جستوجو کرد. قلم در طول ادوار تاریخی ابزارِ ضروری برای دانشمندان، نویسندگان و اندیشمندان بوده است. عمل نوشتن با قلم باعث ایجاد تقویت ارتباط منحصر به فرد بین نویسنده و کلماتیکه آنها مینویسند میشود. ویژگیهایی که در هنر قلمزنی و قلمفرسایی منعکس میشوند نیاز مبرم به صبر، دقت و هدفمندی والای دارد-(مک ماهون، 2018).
در دنیای پرشتاب دیجیتال و رسانهای امروزی—جایی که صفحهکلید و صفحهکلیدهای لمسی بر همهی چیز غالب شدند. با اینحال؛ قلم سنتی است که جایگاه ویژهای در زمینه مکتوبنگاری دارد. قلم یک ارتباط ملموس با کلام مکتوبنگاری را ارائه میدهد و به افراد امکان میدهد تا سرعت خود را کاهش دهند، تأمل کنند و همینطور عمیقتر با افکار خود درگیر و غوطهور شوند. چه یادداشتبرداری در یک جلسه، چه نوشتن نامهای دستنویس یا طراحی در یک مجله، عمل استفاده از «قلم» باعث ایجاد حسیتوجه و حضور میشود که اغلب در ارتباطات دیجیتالی و رسانهای چنین چیزی وجود ندارد.
علاوهبراین، قلم به عنوان نماد میراث فرهنگی و بیان فردی عمل میکند. از قلابهایی که توسط صنعتگران ماهر ساخته شدهاند تا طرحهای مدرنیشیک. قلم در اشکال و نمادهای بیشماری وجود دارد که تاریخ و اهمیت منحصربهفرد هنری، تاریخی و فرهنگی خود را به یادگار گذاشته است. بنابراین؛ هنرخوشنویسی به ویژه زیبایی دستخطها را تجلیل میکند و حروف را به آثار هنری که از موانعزبانی فراتر میروند، تبدیل میکند-(هوانگ، 2020).
روز جهانی قلم، جشن جهانی زیبا و قدرت کلام مکتوبنگاری است که مردم را از گوشه و کنار گیتی گردهم آورده و متحد میکند. این روزی است که ما را بر آن میدارد تا در مورد اهمیت سواد نوشتن مکتوبی و تأثیر ماندگار قلم بر تمدن بشری تفکر و تأمل کنیم. و همچنین قلم بستری را برای دفاع و حمایت از حفظ مهارتهای دستخطی در دنیای دیجیتالی و رسانهای به طور فزایندهای فراهم میکند.
در نهایت؛ روز جهانی قلم به عنوان یادآوری اهمیت جاودانهای قلم در تاریخ بشری است. درحالی که این روز را جشن میگیریم، بیایید تعهد خود را برای حفظ هنر قلمزنی و ارج نهادن به کلام مکتوبنگاری در همهی اشکال آن، مجدداً تأیید کنیم.
بنابراین، آنچهکه من تصور میکنم این است—اگر قدرت قلم و نوشتن وجود نمیداشت (تاریخ، فرهنگ و رویدادهای بشری نیز وجود نمیداشت). این روز فرخنده را به همهی دوستداران قلم و نویسندگان عزیزی که وجدانمندانه و مسئولانه قلمفرسایی میکنند، فرخنده باد میگویم. بدینسان؛ امیدوارم که صدای جوامع و ستمدیدگان با قدرت قلم در سراسر جهان و به ویژه در افغانستان نوشته و شنیده شوند.